"Art Vilnius"

2022
Personalinė ekspozicija
Užupio meno inkubatorius
Vilnius, Lietuva

Kalbama apie minčių ekologiją, apie savo vidinę švarą ir vertybių sistemą. Kvietimas atsakingai ne tik rūšiuoti šiukšles, bet ir rūšiuoti, atsirinkti savo patirtis, vartojamą informaciją, aplinką. Išlaikyti žmogiškąjį sveiką klimatą. Tvarūs veiksmai prasideda nuo minties, nuo sąmoningumo.

Paraleliai ekologijos temai (ilgalaikis tęstinis vyksmas), mąstoma apie tris nuoseklius pasaulinius įvykius (pandemija, nuomonių skilimas, karas) – analizuojama, kas vyksta su žmoniškumu kiekvienu etapu, kiek svarbus sąmoningumas, kaip tai glaudžiai persipina. Analizuojama saugumo iliuzija visame kame.

Dažnai sukuriama – tolimos, tarsi neliečiančios problemos iliuzija, lyg neišpakuoti reikalai – tai ko nematome arti, tarsi neegzistuoja – gilus ignoravimo aspektas. Veidrodžio refleksija Things are closer than they appear – kvietimas save pamatyti kaip visumą viso pasaulio pasekmių ir priežasčių tekmėje – aktyviai veikti visumoje.

Perteklinis vartojimas, atliekų gausa – tuo pačiu stebint pasaulinius įvykius keliamas klausimas: kas yra tikrasis virusas – covidas ar žmonės. Vyksta mainai: covidas – tai virusas žmonėms; žmonės – tai virusas žemei. Pandemija laikinai pristabdė atšilimą, pramonę, vartojimą, tapo nebeaktualiu reiškiniu. Tačiau yra ir nematoma pusė. Ekologai primena išmetamų kaukių mastus: kas mėnesį visame pasaulyje yra sunaudojama 129 mlrd vienkartinių iš plastiko pagamintų veido kaukių. Tai reiškia, kad kas minutę išmetame 3 mln tokių kaukių.

Instaliacija kuria nuotaikingą, gaivią gėlių, širdžių iliuziją. Reflektuojantis veidrodis primena, kad problemos yra arčiau nei mums atrodo / Things are closer than they appear /